دسته بندی مواد اولیه صنایع غذایی

فرایند تولید اسید سیتریک
فرایند تولید اسید سیتریک
جولای 17, 2021
تهیه پنیر موزارلا با اسید سیتریک
نحوه تهیه پنیر موزارلا با اسید سیتریک
جولای 19, 2021

دسته بندی مواد اولیه صنایع غذایی

هر محصولی که ما استفاده می کنیم با استفاده از برخی مواد اولیه صنایع غذایی تولید شده است. به عنوان مثال ، از لاتکس طبیعی حاصل از درختان برای تولید محصولات نهایی مانند تشک ، دستکش ، بادکنک ، نوار لاستیکی ، کفش تنیس و غیره استفاده می شود.

به طور خلاصه ، یک ماده فرآوری نشده یا با حداقل پردازش که به عنوان سنگ معدن ، روغن طبیعی ، محصول کشاورزی بدست می آید. که برای ایجاد یک محصول نهایی در مقادیر زیاد مورد استفاده قرار می گیرد .،مواد اولیه صنایع غذایی نامیده می شود.

تعریف مواد اولیه


بیایید نگاهی به برخی از تعاریف رسمی مواد اولیه بیاندازیم

فرهنگ لغت آکسفورد مواد اولیه را به عنوان “ماده اولیه ای که یک محصول از آن ساخته می شود” تعریف می کند. اما این یک روش ساده برای درک اساسی آن است.

با این حال ، ویکی پدیا مواد اولیه را دقیق تر تعریف می کند ،

“یک ماده اولیه ، همچنین به عنوان مواد اولیه ، مواد فرآوری نشده یا کالاهای اولیه شناخته می شود ، مواد اولیه ، ماده ای است که برای تولید کالا ، محصولات نهایی ، انرژی یا مواد میانی که مواد اولیه محصولات نهایی آینده است استفاده می شود.”

انواع مواد اولیه


اگرچه تمام مواد اولیه به طور طبیعی بدست می آیند ، اما می توان آنها را بر اساس منشأ آن به 3 نوع تقسیم کرد.

گیاهی / درختی – موادی مانند سبزیجات ، میوه ها ، گلها ، چوب ، رزین ، لاتکس از گیاهان و درختان بدست می آیند.
مواد حیوانی – از جمله چرم ، گوشت ، استخوان ، شیر ، پشم ، ابریشم همه از حیوانات بدست می آیند.
مواد معدنی – مانند مواد معدنی ، فلزات ، نفت خام ، زغال سنگ و غیره با استخراج زمین بدست می آیند.
جدا از این ، یک واحد تولیدی مواد اولیه را به 2 دسته اصلی تقسیم می کند.

مواد اولیه مستقیم که یک محصول نهایی از آن ساخته می شود. ، مواد اولیه مستقیم گفته می شود. به عنوان مثال ، چوب یک ماده اولیه مستقیم است که از آن مبلمان مانند صندلی ، میز ، تخت و غیره ساخته می شود. مثال دیگر چرمی است که برای ساخت کیف پول ، کفش ، کیف و … استفاده می شود.
از طرف دیگر ، مواد اولیه غیرمستقیم موادی هستند که در ساخت محصول نهایی از مواد مستقیم تکمیل می شوند. به عنوان مثال ، چسب ، ناخن ، لاک و غیره که در ساخت مبلمان چوبی مانند صندلی ، میز ، تخت و غیره استفاده می شود همه مواد اولیه غیرمستقیم هستند. به همین ترتیب ، سگک ها ، حلقه های فلزی ، زیپ ها ، چسب ، پارچه آستر ، رنگ ها و … که در ساخت کیف پول چرم ، کفش و کیف استفاده می شود ، همگی مواد اولیه غیرمستقیم هستند.

اهمیت مواد اولیه


از تعریف و معنی فوق الذکر ، روشن است که تولید هر محصول نهایی نیاز به مواد اولیه دارد. ،محصولات فرآوری شده و به کالای نهایی تبدیل می شوند.

اینجاست که مدیریت موجودی کالا به تصویر می آید. مهم است که موجودی مواد اولیه در مقدار مناسب و در مکان مناسب نگهداری شود.به این روش از بروز هرگونه اتفاق ناخوشایند جلوگیری می شود زیرا محصولات نهایی که می فروشیم از این مواد ساخته شده اند.

مواد اولیه صنایع غذایی


مواد اولیه صنایع غذایی شامل دسته های زیر می باشد

آنتی اکسیدان ها – از اکسید شدن مواد غذایی یا از بین رفتن آنها جلوگیری می کند.
شیرین کننده های مصنوعی – شیرینی را افزایش می دهند.
امولسیون کننده ها – از لخته شدن چربی ها با هم جلوگیری می کند.
اسیدهای غذایی – سطح اسید مناسب را حفظ می کند.
رنگ ها – رنگ را افزایش یا اضافه می کند.
مواد شوینده – غذاها را مرطوب نگه می دارد.
طعم دهنده ها – عطر و طعم اضافه می کند.
تقویت کننده های طعم دهنده – افزایش قدرت طعم دهنده.


عوامل کف کننده – هوادهی یکنواخت گازها را در غذاها حفظ می کنند.
نمک های معدنی – باعث افزایش بافت و عطر و طعم می شود.
مواد نگهدارنده – میکروب ها را از تکثیر و خراب شدن غذا متوقف می کند.
غلیظ کننده و آدامس های گیاهی – باعث تقویت بافت و سازگاری می شود.
تثبیت کننده ها و عوامل سفت کننده – باعث پراکندگی مواد غذایی می شود.
تصفیه آرد – کیفیت پخت را بهبود می بخشد.
ماده لعاب – ظاهر را بهبود می بخشد و می تواند از مواد غذایی محافظت کند.
عوامل ژل کننده – از طریق تشکیل ژل ، بافت مواد غذایی را تغییر می دهند.
پیشرانه ها – کمک می کند تا غذا از ظرف خارج شود.
عوامل افزایش دهنده – حجم غذا را از طریق استفاده از گازها افزایش می دهد.
حجیم کننده – حجم غذا را بدون تغییر عمده در انرژی موجود افزایش می دهد.
مواد افزودنی غذایی و غذاهای فرآوری شده

مواد ضد پخت – از گلوله شدن مواد جلوگیری می کند.

آیا همه مواد غذایی شامل افزودنی ها هستند؟

یک تصور غلط رایج وجود دارد. که غذاهای فرآوری شده به طور خودکار حاوی مواد افزودنی غذایی هستند. غذاهایی مانند شیر با عمر طولانی ، کنسرو و غذاهای منجمد همه فرآوری شده اند ، با این حال هیچ یک از آنها به مواد شیمیایی اضافی احتیاج ندارند.

منبع

برای اطلاع از وضعیت کنونی تامین مواد اولیه به مقاله تامین مواد اولیه صنایع غذایی مراجعه نمایید.

1 دیدگاه

  1. […] در مورد دسته بندی مواد اولیه صنایع غذایی ، به مقاله دسته بندی مواد اولیه صنایع غذایی مراجعه […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود

گذرواژه خود را فراموش کرده اید؟